Pages

Tuesday, December 28, 2010

Sungai Chiling


ohayo gozaimasu~

oh. kaki ku rasa krem. saket sungguh nak menapak. ni la padahnya kalau stamina tak cukup fit. nak bersenam malas. hamek kau. rasakan la ana maria hadiah malas nak bersenam. kui.kui.kui...

dalam pada saket kaki, aku gigih kan diri pergi ikut bebudak laen sukati je panggil orang budak kan. eheh. oke². mereka² ialah inchek danial, inchek ikhwan, inchek nasa'i. inchek yunus. mak inchek zayana & mak inchek fairuz. kami semua pergi berkelah ke sg.Chiling, Kuala Kubu Baru. honestly, sebelum ni aku tatau pun pasal tempat neh. kolot kan~

orang cakap view kat sungai chiling neh chantek. meh kite tengok sesame nanti. 

jauh jugak la tempat ni dari shah alam. tapi, nak berkelah punya pasal. abaikan semua tuh. perghh. dah termimpi² dalam kete neh nak main air nanti. kami ikut laluan ulu yam. jadi menempuhkan empangan batu & empangan sungai selangor. 


yeahh!!! hari ni. kami bukan saja berkelah bersama². tapi. kami telah berjaya membuat aktiviti rock climbing!!! nahh kau! panjat turun bukit!!! tidakkk. kami sesat???? adeh! patot la tak jumpa sesape pun sepanjang perjalanan. ghupenye salah jalan. memula tak pasan. daki punya daki. tuu diaaaa.....jumpa satu bukit yang rasa macam tak mampu nak daki lagi dah. stop! mari² bincang sesama. nak teruskan ke nak patah balik. *dalam hati dah cakap nak patah balik je huiii~ takkan nak daki lagi. dah pukul 1 p.m. neh oii~ tapi. angin kat sini memang best. bila angin meniup peluh. rasa nyaman sungguh!! aaahhhh~ 

huh! even nyaman kat sini. kaki tak mampu dah nak daki. kesian kak fairuz. die kaki ayam je taw!! aku pun pakai selipar dapur jer. erkk. cian tak saye. saya takde selipar. terpaksa amek selipar dapur. uhuhu. tabule². meh la patah balek meh. lagipun, kome² kan bawak barang berat². kecian kome². ayat pancing je tuh. meh² patah balek. kita ikut jalan yang lagi satu tuh ye...

setelah patah balek... 
hohoiii~~~ bestnya bunyi air terjun neh. damai. tenang. sejuk. akhirnya. sampai juga tempat yang nak dituju. tapi, motif nak pergi dekat main waterfall tak kesampaian. tenaga dah abes dicurahkan masa daki mendaki tadi. kat sini pun oke what~ 



tapi, bila tengok balik bukit yang kami panjat sampai atas tuh. perghh!!!! memang tak sangka lah. jungle tracking + rock climbing yang tak dirancang. ehe. tahniah kerana mendaki. 

apa² pun. memang enjoy la semalam. thanks kepada anda² semua ye. jom la tengok versi posing memposing pulak ----->


jangan pergi salah hari oke.kalau tidak, sesia je nanti. ^_^

model baru. beliau akan sedia berkhidmat untuk saudara saudari sekalian


sebelum masuk, kena daftar dulu. sorang kena bayar sehingget. maceh kepada pak inchek nasa'i belanja kami cemua. ehehe. jasamu dikenang!!



bercemangat waja sebelum 'menempuh alam semulajadi' yang tak tercemar lagi. bagus!!. inilah semangat yang kita cari. selamat mendaki ye cemuaaaa~

huhh! bia betul? really adventurous kot. nak turun memang seksa. tapi, kalau time nak panjat, best je kan. nape ekk??

view memang chantek. angin memang best. kaki?? lagi terbaekkkk!!!!!!!

kak fairuz, nape pegang kasut tuh. tanak pakai ke. eheh. cian kak fairuz. dia terpaksa bukak kasut atas sebab tertentu. kalau tak, dia jatuh. maaf kak, kami tatau akan 'meredah' alam semulajadi dengan tahap yang paling extreme.


jangan serik berkelah dengan kami lagi ye kak~

tetap maintain 'chumeil' even terbako dek keterikan matahari. ayat nak poyo puji diri sendiri. lempang kang! tapi, saya memang suka matahari. 
abaikan model tak bertauliah disituh. cuba tengok view belakang tuh. chantek oke!! kalau panjat waktu pagi, di saat kabus masih menyelubungi. aduhaiii. sangat la chantek. udara lagi segar!!

berhenti melepaskan lelah sebelum sedar kami tersasar jauh dari destinasi asal. take five before patah balik, menuju ke jalan yang benar!!!

waaa. sangat bahagia!! sampai juga akhirnya! selepas berjalan dan berdaki lebih 2km kot. sejam sesat. hahaha.

cepat sediakan tempat untuk bakar ayam. pewot kami cemua dah lapar neh. ayam.ayam.ayam. nak makan ayam!!

ni cemua makanan. dalam tapawe ada bihun guring made by mak inchek zayana. dalam magkuk ada fruit salad dengan fillet ikan. air twister blekkaren. macam pirana semua makan. tak hengat dunia!

nyumm3~ ayam. maceh pada pak inchek yunus and pak inchek nasai kerana membakar ayam dengan penuh delicious cekali. kerana jasa mereka, kami dapat makan ayam. pedas ayam tuh. alaaa.pak inchek cekalian dah bese kan. rotu misti selalu wat cenggini kan. kan. kan. ehehe.

ada pasir. macam tepi pantai la pulak kan. ahaha. air die sejuk oke!! fresh tuh.  best2!!

model a.k.a surveyor yang suka main air. bang, empangan tuh apa jadi? tergendala ke?

agaknye, amende la deme2 ni buat ye?

ni la jawapannya. dema tangkap anak ikan kelah. banyak kot kat sungai neh. kalau mak aku ada. mesti beliau rasa nak tangkap cemuanya. ahah. tapi, ikan ni kami lepas balek.

caye tak mampu nak mandi lagi bercama mereka. caye dah kecejukan. caye dok depan bara api je. carik haba sebanyak yang bule. tak tahan da cayeee

peringatan!! sebelum masuk, baca dan fahamilah peta dibelakang itu. jikalau tidak, anda akan sesat seperti kami cemua. 

.bye.bye.bye.bye.


ini jalan, kami yang punya!!!

sebelum balik. cinggah cini dulu ye~ ingat nak nengok sunset. tapi takde. 

bila takde kerja......

inilah hasilnyaa!!!

oke semua. ni je untuk aktiviti kali ni. selamat melancong. cuti-cuti Malaysia 2010!
sebelum tuh. maceh kepada photographer for all the photo. 
nak upload video. tapi ada masalah plak. laen kali ye. =)

.ciaou.

A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.  
~Lao Tzu~



5 comments:

anna marya said...

alamak. tulisan gedabak la pulak

Ms.uMiey =) said...

seb bek jumpa jln balik..klo dak, naya jer, b'mlm kt sana la gamaknyer..hihii.papepon, it's d best experience u'll ever had.enjoy d moment..~ ;)

anna marya said...

yep. mmg bharga sgt2. dgn pnjat bukit pkai selipa je. bwk brg lg. plg kesian kt fairuz la. kaki ayam je. panjat turun bukit yg x hengat cerun die. tahan je la. ehehe~

siti fairuz said...

oh sakit kakiku terasa smpai skrg.. :(

anna marya said...

eheh.
cian kt akak kan.
same la kite. sengal smpai skrg. asek nk kebas je..

 

Template by BloggerCandy.com